#3 Oviranje

Ta teden v sodniškem prostoru:
Ta teden bomo pregledali različne situacije oviranja. Izbrali smo 3 različne situacije, kjer se oviranje občasno spregleda.

V IIHF knjigi pravil 2014-2018 je zelo dobro opisan kriterij dosojanja kaj oviranje je in kaj se kot oviranje ne smatra. Vsi ti kriteriji so povzeti v nadaljevanju.

Z odebeljeno pisavo so označeni primeri, ki bodo vidni v videu.

Pravilo 150 - Oviranje

ii. Oviranje med igro je lahko karkoli od naštetega:
1. Igralec onemogoča gibanje nasprotniku po igrišču;
2. Igralec zapre prosto pot nasprotniku v napad, še posebej v primeru, ko prisili nasprotnika, da ga obdrsa, ko si ta poda ploščico mimo njega;
3. Igralec onemogoči nasprotniku, da bi naletel na njegovega soigralca, ki je v posesti ploščice ali se premakne na način, da zapre nasprotnikovo pot;
4. Igralec ovira nasprotnika tako, da ta ne more prejeti podaje;
5. Po dobljenem začetnem metu, blokira nasprotnikovo pot do ploščice;
6. Igralec na klopi za rezervne igralce ali na kazenski klopi, ki s palico ali telesom seže na igrišče in ovira gibanje ploščice ali nasprotnika med igro;
7. Igralec se premakne bočno, da bi oviral napredovanje nasprotnika;
8. Igralec prepreči nasprotniku, da bi lahko pobral del opreme z ledu (palica, rokavica, čelada) tako, da mu jo porine vstran. 

iv. Naslednjih situacij ne uvrščamo med oviranje:
1. Igralcu pripada njegov položaj na ledu, dokler ga vzdržuje s svojim drsanjem in položajem telesa med nasprotnikom in prosto ploščico. Če upočasni svoje gibanje, tvega oviranje nasprotnika;
2. Igralec lahko zaseda svoj položaj in se mu ni potrebno umakniti, če nasprotnik zadrsa neposredno vanj;
3. Igralec lahko zapira nasprotnika, če je pred njim in drsa v isti smeri;
4. Igralec lahko s svojim položajem telesa prisili nasprotnika, da mora ta drsati po daljši poti proti ploščici, dokler ob tem z roko ne drži ali zapira nasprotnika.

Situacija #1:
Na posnetku je razvidno, da napadalni igralec ovira obrambnega igralca, ki očitno želi igrati na igralca s ploščkom in mu pri tem zapre pot in tako svojemu soigralcu omogoči več časa in prostora za nadaljno igro s svojim namernim onemogočanjem obrambe. 
Za tak manever se dosodi malo kazen za oviranje.

Situacija #2:
V tej situaciji obrambna ekipa osvoji začetni met in da bi svojemu soigralcu omogočil več časa in prostora za igro, se igralec "naredi večjega" s tem, ko izpostavi svojo zadnjico in pri tem zapre pot napadalnemu igralcu in ga vrže iz ravnotežja.
Za tak manever se dosodi malo kazen za oviranje.

Če se ta igralec ne bi "naredil večjega" in bi bil na tisti točki pred napadalcem, ima on prednost do tega mesta na ledu in tako ne bi prišlo do kaznovanja.

Situacija #3:
Ta se zgodi zelo hitro. Napadalno krilo naredi hiter korak in s tem zapre prostor za prehod obrambnemu igralcu, da bi prišel do prostega ploščka in  s tem omogoči svojemu igralcu, da ga doseže pred ostalimi.
Za tak manever se dosoti malo kazen za oviranje.