#10 Spodnašanje

Ta teden v sodniškem prostoru:
Pogledali bomo različne situacije spodnašanj. Spodnašanje je pogosto zamenjano s spotikanjem ali z udarcem s kolenom a ima v knjigi pravil različne kriterije dosojanja. Spodaj bomo opisali kaj poudarja liga EBEL pri tem prekršku.

Spodnašanje je usmerjanje telesa iz katere koli smeri preko ali pod koleni nasprotnega igralca. Lahko se zgodi tudi v situacijah, ko igralec naleti nasprotnika ali nasprotnik naleti nanj.

Igralec ne sme prejeti ali izvesti naleta v smislu spodnašanja niti ne sme spustiti svojega telesa tako, da bi igralec, ki nanj naletava zaradi tega poletel preko njegovega hrbta.

- Nepravilen "nizek udarec" je nalet igralca ali vratarja na nasprotnika, za katerega ni nujno, da ima obe drsalki na ledu, z enim samim namenom, naleteti na nasprotnika v območje kolen. Igralec ne sme spustiti svojega telesa na tak način, da bi na nasprotnika naletel v kolenski predel.

- Igralec, ki se v bližini ograde z namenom izogiba naletu spusti telo tako, da se nasprotnik, ki nanj naletava, čezenj prevrne, mora biti kaznovan z malo kaznijo.

Ključni kriteriji:
- Pozicija telesa je nizka (v višini kolen nasprotnika)
- Nevaren/nepotreben manever z namenom kontakta z nasprotnikovim kolenskim predelom
- Počep z namenom izogiba naleta (v višini kolen nasprotnika)

V videu vam ponujamo več primerov situacij spodnašanja.

Situacija #1: V tej situaciji, igralec s temnim dresom spusti svoje telo tako, da s telesom naleti v območje kolen nasprotnika. Igralec nima razloga za tak nalet in bi se kontaktu lahko izognil oziroma spremenil način, s katerim je naletel. V teh primerih lahko pride do resnih poškodb. V takšnih primerih moramo dosoditi najmanj malo kazen oziroma, veliko ter disciplinsko kazen igre oziroma kazen igre, kadar pride do poškodb.

Situacija #2: Moramo se paziti spodnašanj, ne pa kaznovati pravilne nalete. V tej situaciji igralec z zelenim dresom nima namena naleteti v predel kolen nasprotnika in drsa v normalnem položaju nakar z bokom pravilno naleti na nasprotnika. Na pravilne poteze moramo biti pozorni in jih ne kaznovati. V tej situaciji kazni ne bi smelo biti.

Situacija #3: V tej situaciji imamo šolski primer naleta z bokom. Obrambni igralec je v normalnem položaju drsanja in ne cilja na predel kolen nasprotnika. Ko pride v kontakt z nasprotnikom ne cilja na noge ampak naredi kontakt z zgornjim delom nog/hlačami in dokonča nalet. Tak nalet se vidi malokrat a vendar izpade kot lepa poteza, ko je storjen pravilno. Tudi tukaj kazni ni.